Het angora konijn is een middelgroot konijnenras met een extreem lange vacht. De term Angora verwijst naar de vroegere naam van de Turkse hoofdstad Ankara, gelegen in een streek waar de langharige angorageit gefokt werd. Of het angora konijn daar ook vandaan komt, is niet duidelijk.
Zoals alle uiterlijke veranderingen bij gedomesticeerde dieren is ook de lange vacht van het angora konijn door genetisch toeval ontstaan. Sindsdien werd het dier gefokt voor zijn fijne warme wol die gebruikt wordt in de kledingindustrie. Het konijn hoeft daarvoor overigens niet te worden gedood.
De lange vacht kan voor het angora konijn ernstige problemen opleveren als het dier niet regelmatig wordt geknipt of geschoren. De vacht vervilt en vormt klitten zodat het konijn zijn lichaamswarmte niet meer kwijt kan. Het knippen of scheren van angora’s wordt meestal overgelaten aan deskundigen.
Het angora konijn komt voor in de erkende kleuren zwart, ‘blauw’, bruin, ‘geel’, wit/roodoog en wit/blauw oog. Het kruisen van angora konijnen met andere rassen wordt ontraden, eventuele langharige nakomelingen krijgen vaak vachtproblemen.
Van angora konijnen wordt beweerd dat ze in het algemeen een zeer vriendelijk karakter hebben.
Na alle negatieve publiciteit over Angora enkele jaren geleden waarbij de dieren werden mishandeld tijdens het oogsten van het haar vraagt u zich misschien af; ‘maar hoe diervriendelijk is deze Angora dan?’ In de onderstaande documenten (Origineel Frans document en Nederlandse vertaling) staat tot in detail alles wat te maken heeft met verantwoorde uitoefening van het fokken, oogsten en verwerken van het Angora haar. Angora is en blijft een prachtig product wat ook nog eens een helende werking heeft voor mensen met een reumatische aandoening.